Sompo, Japonya’nın En Büyüğü Olacak

Sompo Japan, Rekabet Kurulu iznine bağlı olarak, 1 Eylül 2014 tarihinde Nipponkoa ile birleşiyor. Bu şirket birleşmesinden sonra Sompo Japan, dünyanın en büyük 2. sigorta pazarı olan Japonya’daki en büyük elementer sigorta şirketi olacak.

Sompo Japan ve Nipponkoa, elementer sigorta şirketleri olmakla beraber hayat sigortası ve fon yönetimine de ağırlık vermiş durumdalar. Birleşme ile grubun ismi Sompo Japan Nipponkoa Grubu olacak ve aynı zamanda hayat sigortası şirketinin de kurumsal ismi değişecek. Amerika’dan sonra hayat dışı sigorta pazarı büyüklüğü sıralamasında ikinci sırayı alan Japonya, 129 milyar dolarlık (95 milyar euro) pazar büyüklüğüne sahip.

Ülkelere göre hayat dışı sigorta pazarı büyüklüğü (2012/milyar dolar)

Kaynak:Swiss Re “Sigma Report”

Primlerin yaklaşık yüzde 50’lik kısmı ise oto sigortalarından elde ediliyor. Sompo Japan Nipponkoa da yüzde 28’lik pazar payıyla ilk sırada yerini alacak.

Kaynak:Hoken kenkyusho “Insurance”

120 yıllık geçmişe sahip Nipponkoa’nın 2013 yılındaki prim üretimi 668 milyar yen (4 milyar euro) olarak kaydedilirken, Sompo Japan’in aynı yılki prim üretimi 1 trilyon 413 milyar yen (10 milyar euro) olarak belirtiliyor. 2010 yılından bu yana giderek yükselen trend ile birlikte, iki şirketin 2013 yılında ürettiği toplam prim üretimi ise yaklaşık 2 trilyon yen (14 milyar euro) olarak açıklandı.

Bunun yanı sıra, 2014 yılı Ocak Ayı raporuna göre, Sompo Japan S&P tarafından A+, AM Best tarafından A+ ve Moody’s tarafından A1 olarak derecelendirilirken, Nipponkoa da S&P ve  AM Best’ tarafından A+ notlara layık görüldü.

Bu birleşmenin sadece Japonya’da değil, dünyada da çok büyük bir yenilik yaratacağı dile getiriliyor. Sompo Japan ismi, Japonya’da Sompo Japan Nipponkoa adıyla, Türkiye’de ise Sompo Japan Sigorta olarak devam edecek.